Αποτελέσματα ‘i Report’: 1ο Τρίμηνο 2013

Ο Μάρτιος καταγράφει τη χαμηλότερη κίνηση όλων των εποχών

Σταθεροποιούνται στη δεύτερη θέση οι αγορές των Τηλεφωνικών Συσκευών

Αύξηση αγορών μέσω κινητού τηλεφώνου και Tablet

Μεγάλη άνοδος για Aegean

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2013 του συνδρομητικού εργαλείου μέτρησης και ανάλυσης online αγορών στην Κύπρο – the i report - ανακοίνωσαν σήμερα η εταιρία ερευνών Evresis και η εταιρία υπηρεσιών διαδραστικού μάρκετινγκ ImarComms.

Το i report κατέγραψε την online συμπεριφορά του Κύπριου καταναλωτή για το πρώτο τρίμηνο του 2013 με το Μάρτιο να καταγράφει την χαμηλότερη αγοραστική κίνηση όλων των εποχών με 36.6%, σε αντίθεση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 όπου ο ίδιος μήνας ήταν αυτός που είχε καταγράψει την ψηλότερη αγοραστική κίνηση με 53.2%. Το i report κατέγραψε ως δεύτερο σε online αγορές μήνα τον Φεβρουάριο με 48.6% και ως πρώτο τον Ιανουάριο με 57.1%.

Συνολικά, οι online αγορές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στο διάστημα των τελευταίων 2 χρόνων με το ποσοστό να μειώνεται στο 31.3% από το 34.7% του προηγούμενου τριμήνου παρόλο που ο Ιανουάριος του 2013 κατέγραψε μια ιδιαίτερα ανοδική πορεία η οποία όμως δεν ήταν αρκετή να ανακόψει την μεγάλη πτώση μετά τις 15 Μαρτίου.

Το i report κατέγραψε συνεχιζόμενη αύξηση στην χρήση του κινητού τηλεφώνου για online αγορές από το 14.7% του προηγούμενου τριμήνου σε 16.2% με τις γυναίκες να έχουν τον πρώτο λόγο. Επίσης, αύξηση κατέγραψαν οι αγορές που έγιναν μέσω Tablet από 6.1% σε 6.9%. Το 91% των online αγορών έγιναν από το σπίτι και το 9% από το γραφείο.

• Όσον αφορά τις κατηγορίες και τα είδη προϊόντων που αγοράστηκαν online, το i report κατέγραψε: Πρώτη την κατηγορία Ειδών Ένδυσης με 42% με αύξηση 3.1%, με τα ρούχα εργασίας να αυξάνονται στο 67.1% και τα αθλητικά ρούχα να μειώνονται στο 42.9%.
• Δεύτερη την κατηγορία Συσκευών Τηλεφώνων να σταθεροποιείται στο 18% παρά την μεγάλη μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο με 10.2%.
• Τρίτη την κατηγορία των Αεροπορικών Εισιτηρίων με 13.5% και αύξηση 6.9%.
• Σημαντική άνοδο είχε και η κατηγορία Ξενοδοχεία με 4.4% φτάνοντας το 8.1%.

Όσον αφορά τις ιστοσελίδες και τα online shops απ’ όπου έγιναν οι αγορές, το i report κατέγραψε το Ebay να παραμένει το πρώτο με 47.1% και μικρή μείωση 0.5%, δεύτερο ακολουθεί το Amazon με 29.4% και μείωση 2.7%, και τρίτο το Asos με 17.7% και μείωση 4.8%. Τέταρτη ακολουθεί η Cyprus Airways με 7.5% και αύξηση 2% και πέμπτη η Aegean που αναρριχήθηκε στο 6.0% με αύξηση 5.1%.
Επίσης από τα υπόλοιπα online shops, το i report κατέγραψε ανάμεσα στα Top Ten μεταξύ άλλων - το play.com με 6%, τo JCC Smart με 4.8%, το eshop με 3.9%, και τα taxidia mprosta με 3.0%.

Το i report κατέγραψε ως τον σημαντικότερο λόγο που προτιμούνται οι online αγορές έναντι άλλων τρόπων τις φθηνότερες τιμές κατά 70%.