Αποτελέσματα ‘i report’: 4ο Τρίμηνο 2012

Ρεκόρ online αγορών τον Δεκέμβριο 71.2%

Εκτόξευση αγορών κινητών τηλεφώνων κατά 73%

Ανοδική χρήση διαδικτύου από Κινητό και Tablet

Σημαντική μείωση αγορών από Ebay

New eshops on the block


Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2012 του συνδρομητικού εργαλείου μέτρησης και ανάλυσης online αγορών στην Κύπρο – the i report - ανακοίνωσαν σήμερα η εταιρία ερευνών Evresis και η εταιρία υπηρεσιών διαδραστικού μάρκετινγκ ImarComms.

Το i report  κατέγραψε την online καταναλωτική συμπεριφορά του Κύπριου καταναλωτή για
το τέταρτο τρίμηνο του 2012 με τον Δεκέμβριο να καταγράφει την υψηλότερη αγοραστική κίνηση όλων τον εποχών με 71.2% με αύξηση 7 μονάδων από την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο καταγράφηκαν τα ποσοστά 47.3% και 62.3% αντίστοιχα τα οποία επίσης είναι υψηλότερα από τις αντίστοιχες περιόδους με διαφορά 4.5% και 15.1% αντίστοιχα.


Γενικότερα οι online αγορές αυξήθηκαν κατά 2.2% από το προηγούμενο τρίμηνο του 2012 στο 34.7% παρά την συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση ξεπερνώντας στο ένα τρίτο των επισκεπτών του διαδικτύου ηλικίας 13 ετών και άνω.


Το i report κατέγραψε συνεχιζόμενη αύξηση στην χρήση του κινητού τηλεφώνου για online αγορές φτάνοντας  το 14.7% των συνολικών online αγορών του τέταρτου τριμήνου του 2012, ενώ επίσης συνεχιζόμενη αύξηση κατέγραψαν οι αγορές που έγιναν μέσο Tablet φτάνοντας το 6.1%. Το ποσοστό των αγορών που έγινε μέσο ηλεκτρονικού υπολογιστή έφτασε το 92.8% επιστρέφοντας σε υψηλά επίπεδα από την πτώση του προηγούμενου τριμήνου.
Επίσης, το 90.8%  των online αγορών έγιναν από το σπίτι και το 6.9% από το γραφείο σημειώνοντας πτωτική τάση και καταδεικνύοντας την εναλλαγή από τους παραδοσιακούς αυτούς χώρους σε χώρους όπου υπάρχει ασύρματη σύνδεση μέσο κινητού ή Tablet.«Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2012 καταδεικνύουν μια έντονη αγοραστική συμπεριφορά άνευ προηγουμένου και με την χρήση κινητών συσκευών από μη παραδοσιακούς χώρους να αυξάνεται συνεχώς », δήλωσε ο Διευθυντής της Evresis Νικόλας Νικολάου.  

Όσον αφορά τις κατηγορίες και τα είδη προϊόντων  που αγοράστηκαν online, το i report κατέγραψε: Πρώτη  την κατηγορία Ειδών Ένδυσης  με 38.9% με αύξηση 7.2%, με τα αθλητικά ρούχα να αυξάνονται  στο 36.3% και τα  ρούχα εργασίας να αυξάνονται στο  76.3%.
Δεύτερη και για πρώτη φορά την κατηγορία των  Συσκευών Τηλεφώνου που εκτοξεύτηκε στο 28.2%  με άνοδο 11.9%. Τρίτη την κατηγορία Βιβλίων και Περιοδικών με 13.8% και αύξηση 6.1% και Τέταρτη αυτήν των Ταξιδιών με 9.9% και μείωση 0.4%.


Όσον αφορά τις ιστοσελίδες και τα online shops απ’ όπου έγιναν οι αγορές, το i report κατέγραψε το Ebay να παραμένει πρώτο με 47.6% με αξιοσημείωτη μείωση όμως 10.4%, δεύτερη πήγε η Amazon με 29.4% και αύξηση 6.3%  και τρίτο ακολουθεί το Asos με 22.5% και αύξηση 8.2%.
Ακολουθεί το House of Fraser με 7.5% και η Apple με 5.9%.  
Επίσης από τα υπόλοιπα online shops, το i report κατέγραψε ανάμεσα στα Top Ten μεταξύ άλλων – την Sports Direct με 4.9%, το French Connection με 4.6% και το ioffer με 3.7%.

«Το i report κατέγραψε μια σημαντική αλλαγή στις αγοραστικές προτιμήσεις των καταναλωτών στην πιο σημαντική περίοδο του χρόνου, φεύγοντας  από τα  κλασσικά eshops όπως το Ebay σε πιο offstream επιλογές που σίγουρα έχουν να κάνουν με το χαμηλότερο κόστος και τις νέες τάσεις του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ImarComms Περικλής Έλληνας.